Friday, March 2, 2012

Šta je internet domen?

Šta je internet domen ?

Internet domen je standardno registrovan na određeno fizičko ili pravno lice (vlasnika) u registru domena i predstavlja internet adresu koja se koristi za prikazivanje vaših internet strana kao što su poslovne ili lične prezentacije, internet servisi i sl.

Svaki internet domen je jedinstven (po svetskim merilima), što znači da može da se registruje samo jednom.

Internet domen je jedinstveno ime za web adresu (Internet stranicu).
Upisom naziva određenog domena u adresno polje web pretraživača (Internet explorer, Firefox, Opera..), korisnici Interneta pristupaju određenoj adresi web stranice (websajta).
Da bi ste omogućili razvoj vašeg biznisa i na internetu neophodno je registrovati domen.
U današnje vreme kompanija ali i pojedinac treba da poseduje web stranicu. Ime te stranice treba da bude isto ili slično nazivu firme ili ličnom imenu. Pametno izabran domen je od izvanrednog značaja. Ime u kombinaciji sa logom i sloganom koji firmu čini jedinstvenim i prepoznatljivim je osnova moderne ekonomije i marketinga.Domeni su u današnje vreme tako važni da su neke kompanije morale da plate desetine miliona dolara da otkupe domen koji je neko drugi registrovao.


Internet domen je istovremeno tekstualna oznaka koja označava skup uređaja ili internet servisa, povezanih u jednu tehničko-administrativnu celinu. Internet domen se sastoji od niza alfanumeričkih delova, razdvojenih tačkama, prema važećim internet standardima RFC 1034, 1035, 1122, 1123, 3596. Delovi domena mogu da sadrže brojeve (0-9), slova alfabeta (a-z) ? crticu (-). Dužina naziva domena ne može biti kraća od dva (2), ili duža od šezdesettri (63) znaka. Naziv domena ne sme da sadrži crticu na početku ili kraju, kao ni dve uzastopne crtice na trećoj ili četvrtoj poziciji.


Šta je TLD (Top-Level Domain)?


TLD (Top-Level Domain) ?? domen najvišeg nivoa u sistemu
domenskih imena (Domain Name System). Postoje dve vrste domena najvišeg nivoa:
  • domeni opšte namene (Generic Top Level Domains)
  • domeni koji se dodeljuju na korišćenje državama (Country Code Top Level Domains)
Šta je ccTLD (Country Code Top-Level Domain)?
Svaka država, članica UN-a ,dobija oznaku koja se sastoji od dva znaka alfabeta. Ova oznaka se koristi za domen najvišeg nivoa (Country Code Top-Level Domain) koji predstavlja državu na internetu. Sve dodeljene oznake se mogu pronaći u ISO 3166-1-alpha-2 code tabeli. 

Izvor: REGISTRACIJADOMENA.BIZ

1 comment:

  1. You can elect to guess on the successful number falling in a single chosen column. By definition, you will be be} right one in thrice, and so the 스마일토토 payout is 2 to 1. At the start of each flip, you should place your bets – and then wait to see if the white ball lands on a number within the wheel that matches your guess.

    ReplyDelete